animalukr.ru

Семействовороновие / corvidae.

Ворон- один з найбільш великих представників сімейства, важить від 0,8 до 1,5 кг. Забарвлення оперення, клюваі ніг у нього однотонно чорного кольору. Пір`я зобаудліненние, ланцетоподібні. Поширений ворон почтіпо всій північній півкулі: зустрічається почтіпо всій Європі, Азії, виключаючи Південно-Східну, у Північній Африці і Північній Америці. Повсеместноон веде осілий спосіб життя. Населяє ліси, пустелі гори. У безлісних місцевостях тримається біля скель, берегових обривів річкових долин. Парування і брачниеігри на півдні країни відзначаються в першій половінефевраля, на півночі - в березні.

ворон

Парипостоянни. Будують нове гніздо або ремонтують староесамец і самка. Гнездаобично поміщаються на вершинах високих дерев. Як толькогнездо готове, самка відкладає яйця, коли кругом ещемного снігу і стоять сильні морози, що на півдні наблюдаетсяво другій половині лютого, на півночі пізніше. У кладкеот 3 до 7, частіше 4-6, яєць блакитно-зеленого забарвлення стемнимі мітками. Насиджування починається з откладкіпервого, другого або третього яйця і триває 19-21 день.По одними даними, насиджує тільки самка, за іншими -обидва члена пари. У північних районах країни вилуплення птенцовпроісходіт в період з другої половини квітня по первуюполовіну червня. Вигодовують їх обидві старі птахи. Молодиевилетают з гнізда приблизно в першій половині травня на югестрани і в різних числах червня на півночі. Після вилетамолодие птиці ще довго тримаються зі старими і оставляють в середній смузі пізньої осені, на півдні - тільки вянваре. Ворон - всеїдний птах. Основний його корм - падаль, яку він найчастіше знаходить на звалищах і у скотобоен.Поедая падаль, він виступає як санітарна птах. Кормітсяон також гризунами, яйцями, пташенятами, рибою, разлічнимібеспозвоночнимі тваринами, а місцями зернами хлібних злаків.

Воронавстралійскій / Corvus coronoides

Австралійскійворон типовий представник свого роду - був распространенв помірному поясі на південно-заході Австралії, потім, мабуть, у зв`язку з розвитком "тваринництва, поширився по всьому материку. Гнізда птіциустраівают в верхніх частинах крон високих деревьеву головного стовбура або в розвилках основних ветвейкрони. Будують гніздо обидві птахи пари з гілок, собраннихна землі або зламаних на дереві. Вистилають еголубянимі волокнами, шерстю. Кладка складається з 4-5яіц блідо-зеленуватою або сіро-зеленою окраскіс оливково-коричневими точками, цятками, мазкамі.Размери яєць 42,0-51,7 х 28,9-33,2 мм.

Воронавстралійскій

У більшості районів австралійський ворон веде оседлийобраз життя. Малий австралійський ворон - звичайний кочующійвід південних районів Австралії, Тасманії і прилеглих островов.В відміну від попереднього виду, гніздиться невеликими колоніями.

Воронбелобрюхій / Corvus scapulatus

Белобрюхійворон дуже красивий, в забарвленні якого сочетаетсячерний колір з білим. Зустрічається в Африці. Населяетгорние місцевості зі скелями і обривами. Тут онследіт за стадами пасуться тварин і в значітельноймере харчується їх трупами. Гнізда влаштовує какне деревах, так і на скелях. Іноді селиться в садахвблізі житла людини, але, як і попередній вид, обережний птах.

Воронбелобрюхій

Воронаавстралійская/ Corvus bennetti

Австралійскаяворона звичайна птах чагарникових заростей засушлівихцентральних і північних районів Австралії. Поза гнездовоговремені тримається зграями. У період міграцій достігаетюго-західних районів материка, де клімат умеренний.Період розмноження на північному заході Австралії вмарте - квітні. Гнізда будує на чагарнику і невисокіхдеревьях. Колоній не утворює, хоча гнізда располагаютсясравнітельно недалеко, на відстані 40-50 м другот одного. У кладці 4-7 яєць блідо-блакитно-зеленойокраскі з буро-коричневими плямами, крапками, мазками.

Воронаавстралійская

Воронабольшеклювая/ Corvus levaillantii

Большеклюваяворона за забарвленням оперення схожа на чорну ворону, але відрізняється від неї голосом, великим массівнимклювом і більшою величиною. Важить від 730 до 1100г. У польоті впадає в очі довший і резкокліновідний хвіст. Зустрічається на Сахаліні, Курільскіхостровах і в Японії. У біології має багато сходногос вороною.

Воронабольшеклювая

Воронагавайская / Corvus tropicus

Гавайскаяворона є найрідкіснішою серед воронових птіц.Она була поширена по лісистих схилах горнихрайонов Гавайських островів і на лавових потокахкрупнейшего на островах вулкана Мауна-Лоа на висотеот 300 до 2500 м над рівнем моря. Гавайських воронбило багато до тих пір, поки фермери не почали обрабативатьгорние схили і знищувати птахів, яких счіталівреднимі. У період з 1891 по 1937 рр. чісленностьптіц сильно зменшилася: якщо в 1891 р вони биліобичнимі, то в 1936-1937 рр. вдалося обнаружітьтолько кілька особин. Найменша чісленностьетого виду була зареєстрована в 1961 р, проте середині 60-х рр. на островах налічувалося около250 особин. Невеликі острівні популяції кубинської (С. Nosicus) і ямайської (С. jamaicusis) ворон.

Воронагавайская

Воронаіндійская будинкова/ Corvus splendens

Індійскаядомовая ворона в своєму поширенні пов`язана споселеніямі людей. Ця риса екології, як і у городскоговоробья, отримала відображення в народному названііетой птиці. Індійські будинкові ворони всеїдні, пітаютсяразнообразной їжею рослинного і тваринного походження, збирають все їстівне, що можуть знайти. У жільячеловека, на смітниках, звалищах у сміттєвих баків контейнерів вони харчуються рясними харчовими іхозяйственнимі відходами. Раніше індійська домоваяворона була поширена в антропогенних ландшафтахюго-східних районів Індії. Слідуючи за людиною, ворона розширила ареал і протягом останніх десятілетійраспространілась на захід, досягнувши Аравії і Північній Африці, і на південний схід до островів Зондського архіпелагаі Австралії.

Воронаіндійская будинкова

Воронановогвінейская / Corvus orru

Новогвінейскаяворона мешкає в Австралії. Поширена ця птіцав тропічних аридних частинах материка, крім південно-западнихрайонов, зайнятих австралійським вороном. Окраскановогвінейской ворони контрастна: нижня сторонатела сніжно-біла, махові і стернові пера черние.Період розмноження - з червня по серпень, а на північно-западеареала і в вересні. Гніздиться поодиноко, гнездастроіт на евкаліпта, на недоступною висоті. У кладке3-5, рідко до 7 яєць світло-блакитним забарвлення, іноді з рідкісними сірими або оливково-корічневимікрапінамі, розміром 41,2-52,0 х 28,0-32,8 мм.

Воронановогвінейская

Воронасерая / Corvus cornix

Сераяворона за зовнішнім виглядом нагадує ворона, але мельчеего, маса тіла 460-690 г. Голова, горло, крила, хвіст чорні, решта ощзреніе сіре. Распространенав Євразії від північної частини Великобританії, Скандинавії Кольського півострова, Данії, долини Ельби, средніхчастей Чехії, Угорщини, на схід до долини Енісеяі передгір`їв Алтаю, на південь до південного узбережжя Балканскогополуострова- в Малій і Передній Азії, в Туркменії здебільшого Казахстану, в дельті Нілу, на островахСредіземного моря. Населяє узлісся і околиці лісів, гаї, зарості річкових долин, антропогенні ландшафти.В безлісих районах тримається біля скель, берегових обривові очеретяних заростей. У північних районах ареала- перелітний птах, в центральних і південних - Кочующая осіла.

Воронасерая

Восени з районів гніздування частина ворон перемещаетсяна невеликі відстані в південному і південно-західному напрямках, на більшій частині ареалу зустрічається цілий рік. Зімуворони проводять у житла людини. Годуються на помойкахі звалищах відходами, покидьками, харчовими рештками. Особеннобольшіе скупчення ворони утворюють разом з галками і грачамів великих містах. Ночують вони в центральних частинах міст: на деревах у парках, садах і скверах, на дахах і карнізахзданій. Вдень вони відлітають годуватися на околиці і в передмістя, ввечері знову повертаються на ночівлю. Частина городскіхптіц живе осіло протягом усього року, вони годуються Іночі недалеко від своїх гнізд. В останні роки резковозросла чисельність міських ворон. До гніздування воронипріступают рано. З появою перших таловин вони покідаютзімовкі, розлітаються до місць гніздування і починають строітьгнезда. Влаштовують їх в кронах дерев на висоті 2,5- 3 м, на уступах скель і берегових обривів, на заломахтростніка, часто використовують споруди людини: опориЛЕП і залізничних мостів, архітектурні украшеніязданій і ін. Гніздо будують самець і самка з сухих гілок, а в безлісих районах з стебел високих трав полину, очерету, рогозу. Вистилають його лубовими волокнами, сухімістеблямі і листям трав, - шерстю, повстю, тряпкаміі т. П. Гніздо ворони велике: зовнішній діаметр 32-66см, висота 20-43см, глибина лотка 8,5-І см, його діаметр17-24 см. у південних районах в березні, на півночі в квітні-травні самка відкладає від 3 до 6 яєць розміром 43,5 X30,1 мм, блідо-зеленуватою, блакитно-зеленого або зеленойокраскі з бурими плямами, крапками, мазками. Насіжіваетсамка протягом 18 - 21 дня. Самець приносить їй їжу, на короткий час час вона сама злітає за кормом. Пташенят викармліваютоба батька в гнізді протягом місяця і довго докармліваютіх після вильоту. Сімейні зграї тримаються на полях, луках, в заплавах річок перший час недалеко від гнізда. У другій половині літа сім`ї об`єднуються в більш великі стаіі часто разом з граками і галками здійснюють більш далекіетрофіческіе кочівлі. У вересні - жовтні частина воронотлетает на південь, інші наближаються до людського житла, де і проводять всю зиму. Ворона - всеїдний птах. З жівотнихона поїдає різних безхребетних - жуків, прямокрилих, гусениць, метеликів, личинок мух, молюсків, дощових черв`яків, а також гризунів, яйця і пташенят, ящірок, жаб, риб.Потребляет зернівки культурних злаків, насіння соняшнику, засмічених і дикорослих рослин. Склад кормів существенноменяется по сезонах року. Так, взимку вона поїдає отбросиі залишки їжі у житла людини, навесні - мишоподібних гризунів, восени і в другій половині літа - зернівки хлібних злаков.Птенцов вигодовує комахами та іншими беспозвоночнимі.Унічтоженіем гризунів і комах-шкідників ворона пріносітпользу. Корисна вона і тим, що її гнізда використовують хіщниептіци, сови, деякі кулики і качки, які самі Нестроя гнізд. Знищуючи яйця і пташенят, вона приносить ощутімийвред, особливо водно-болотних птахів в мисливських хозяйствахі заповідниках. Восени і взимку ворони концентріруютсяу тваринницьких комплексів, вони розтягують і загрязняюткорм домашніх тварин. Небажані великі зимові скопленіяворонових в містах і селищах через забруднення будівель, псування архітектурних прикрас і пам`ятників. У місцях концентрацііворон необхідно проводити регулювання їх чисельності.

Вороначерная / Corvus corone

Чёрнаяворона по загальної будови нагадує ворона, але значно дрібніші його: важить від 460 до 690 г.Опісиваемий вид цікавий тим, що за забарвленням опереніяраспадается на дві групи: сіру і чорну. Сераяворона має добре відому двокольорове забарвлення: голова, горло, крила, хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Чорна ворона вся чернаяс металевим синім і пурпуровим блиском. Каждаяіз цих груп має локальне поширення. Сераяворона широко поширена в Європі, ОАР і ЗападнойАзіі, чорна - в Центральній і Західній Європі, з одного боку, в Середньої, Східної Азії та СевернойАмеріке - з іншого. У прикордонних районах встречаютсясмешанние поселення і гібриди. У колишньому СРСР гібрідниепопуляціі зустрічаються в степах Казахстану, в районеЗайсана, в Прибалхашье і по Єнісею.

Вороначерная

Населяє ворона узлісся і околиці лісів, сади, гаї, заросліречних долин, рідше скелі і схили берегових обривів. Еточастічно осіла, частково перелітний птах. У умереннихшіротах вона зустрічається цілий рік, але, як показалокольцеваніе, це не одні й ті ж особи. З району гнездованіячасть птахів, переважно молодих, відлітає на південь, ана їх місце прибувають птиці з північних місць. Зиму птіципроводят у житла людини, де можуть легше прокормітьсяна звалищах і смітниках різними відходами та отбросамі.Особенно великими масами скупчуються вони в великих містах, де утворюють змішані зграї з грачами і галками. Як правило, ніч вони проводять в центрі міста - в парках і на кришахзданій, а на день вилітають годуватися на околиці городав в його околиці. До гніздування ворона приступає рано.Первое час прилетіли птахи тримаються в житла людини, але з появою перших таловин починають поступово удалятьсяв місця гніздування. Тут вони незабаром приступають до постройкенових або ремонту старих гнізд. Споруджується постройкаіз сухих деревних гілок, а в степу - зі стебел тростнікаі вистилається вовною, травою, ганчірками, пір`ям і т.п. Гніздо будують самець і самка. На початку березня в южнихчастях країни починається відкладання яєць, а в кінці березня, в квітні і в травні - в північних і східних частинах країни.У кладці зазвичай буває 4-5 яєць блідо-зеленої, блакитно-зеленойілі чисто зеленого забарвлення з темними цятками і крапінкамі.Насіжівает в основному самка протягом 17-20 днів. До насіжіваніюпріступает, за одними даними, з відкладання першого яйця, по іншим - з середини кладки. У перші дні після вилупленіякорм приносить пташенятам тільки самець, пізніше починає летатьза кормом і самка. Приблизно у віці 4 тижнів птенципокідают гніздо, а в віці 5 тижнів стають вполнелетнимі. Після вильоту з гнізд молоді тримаються поблізостіот гнізда і докармливаются батьками. З пріобретеніемспособності добре літати птахи тримаються сім`ями на луках, полях, в заплавах річок і в місця гніздування возвращаютсятолько на ночівлю. У липні сім`ї розпадаються і птиці переходятк бродячому способу життя. У вересні - жовтні частина воронотлетает на південь, інші ж поступово наближаються до жільючеловека, де й осідають на всю зиму. Ворона - всеяднаяптіца. Вона поїдає різних безхребетних (жуків, прямокрилих,мурах, молюсків), а також гризунів, пташенят, яйця разлічнихптіц, ящірок, жаб, риб, молодняк домашньої птиці. Ізрастеній клює зерна культурних злаків, насіння ялини, вьюнкаполевого, пташиної гречки і т. Д. Склад кормів существенноменяется по сезонах року. Взимку живиться в основному отбросамі.Поеданіем мишоподібних гризунів і шкідливих комах воронапріносіт безсумнівну користь. Корисна вона і тим, що еестарие гнізда широко використовуються багатьма корисними хіщниміптіцамі, що не споруджують своїх гнізд. Однак, разоряяптічьі гнізда, поїдаючи яйця і пташенят, вона місцями пріносітізвестний шкоду, особливо в мисливському господарстві. У такіхместах необхідно проводити відлякування і регулірованіечісленності цього птаха.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Семействовороновие / corvidae.