animalukr.ru

Болотяна сова: фото і відео крилатого мишолова

Зміст статті

Сови з вушками - дуже поширені птиці. Одна з таких пернатих - болотна сова.

ця представниця совиного сімейства - найближча рідня ушастой сові. Але, на відміну від своєї родички, у болотної сови вушка не такі стирчать і довгі.

Болотяна сова (Asio flammeus).
Болотяна сова (Asio flammeus).

Живуть болотні сови повсюдно, крім районів з дуже жарким кліматом.

Як виглядає болотна сова?

Розміри тіла цього птаха відносно невеликі. Довжина тварини варіюється від 35 до 40 сантиметрів.

Оперення у болотної сови рудувато-буре з строкатими вкрапленнями - на спинці і світле з темними вставками - на животі. Невеликі вуха мають бурий окрас. Очі жовтого кольору, а навколо золотистої райдужки - чорна «окантовка». Дзьоб і кігті у болотної сови пофарбовані в чорний колір.

Болотяна сова - гроза мишей.
Болотяна сова - гроза мишей.

Звуки, що видаються цим птахом, схожі на глухе уханье і «ду-дуканів».

Житла болотної сови в природі

Головним чином, ці пернаті селяться на відкритих місцевостях, в безпосередній близькості від водойми. Найбільше ці сови люблять степу, болотисті місцевості, поля, пустирі, заплавні луки. Саме через прагнення до проживання в таких біотопах сову і назвали болотної.

Vl6gklMБолотная сова - володарка кумедних вушок.
Болотяна сова - володарка кумедних вушок.

Серед болотних сов деякі ведуть осілий спосіб життя, а деякі відлітають на зимівлю в теплі краї. Відліт у кочує популяції починається в перший місяць осені. Назад, на місця гніздування, птахи повертаються, як правило, в квітні.

Слухати голосові болотної сови


За добової активності болотні сови - сутінкові і нічні птахи. Але можна зустріти цих пернатих на полюванні і в денний час. За образу харчування болотні сови - хижаки. Давайте дізнаємося - чим харчується цей птах?

Цей птах - нічна хижачка.
Цей птах - нічна хижачка.

Раціон харчування болотної сови

Головною їжею для болотних сов вважаються миші та інші гризуни. Вони настільки вміло полюють на цих маленьких шкідників, що можна тільки позаздрити їх хваткость і спритності.

Розмноження болотних сов - як воно відбувається?

Болотяна сова селиться поблизу водойм.
Болотяна сова селиться поблизу водойм.

На відміну від інших представників сімейства, цей вид сов будує гніздо прямо на землі. Для м`якості і тепла болотна сова вистилає дно гнізда травою, стеблами і листям. Зате плодючість у цій сови, так само як і у всіх сов, залежить від кількості мишей в період розмноження. Якщо гризунів достатню кількість, то і яєць в кладці буде від 4 до 8 штук. Ну а якщо в цьому сезоні з мишами - дефіцит, то болотна сова може і зовсім залишитися без пташенят!

Інкубаційний період у цих хижих птахів триває близько одного місяця. Маленькі совята з`являються на світ одягненими в м`яку пухову «курточку» охристого відтінку.

На крило пташенята стають у місячному віці. А ще через місяць вже залишають батьківське гніздо і починають вести самостійне життя.

Маленькі совята.
Маленькі совята.

Користь для людей

Болотні сови в великих кількостях винищують мишей. Якби не було цих птахів, на Землі запанував би даний мишаче царство! Тому людям можна вважати цих пернатих своїми помічниками в боротьбі з шкідливими гризунами.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Болотяна сова: фото і відео крилатого мишолова