animalukr.ru

Сапсан - стрімкий сокіл

Зміст статті

Сапсан - вид хижого птаха, що відноситься до роду соколи. Основною особливістю сапсана є його швидкість, він літає швидше за всіх інших пернатих.

Виявивши жертву, цей хижак пікірує на неї зі швидкістю 322 кілометри на годину. Але під час звичайного польоту сапсани не так стрімкі, вони поступаються деяким птахам в швидкості.

Сапсан (Falco peregrinus).
Сапсан (Falco peregrinus).

Вид складається з 19-ти підвидів. Живуть ці соколи практично по всьому світу, починаючи від північних полярних регіонів і закінчуючи південною частиною американського материка. Сапсан зустрічаються в арктичній тундрі, в Індії, на Вогненної Землі, в Австралії, в Східній Африці, Гренландії і арктичній тундрі. Цих птахів годі й шукати лише в Амазонії, на Аравійському півострові, в Сахарі, Антарктиді і гірській місцевості Центральної Азії. Ці хижі пернаті також з незрозумілих причин не люблять Нову Зеландію, хоча умови підходять для їх проживання.

Зовнішній вигляд сапсана

Довжина тіла сапсана варіюється в межах 35-58 сантиметрів. Самці дрібніші за самок. Вага тіла самок становить 0,9-1,5 кілограма, а самці не набирають більше 450-750 грам.

Тобто самки в 2 рази більші за самців. Між підвидами у самок різниця у вазі може становити 300 грам. В середньому різниця у вазі у самців і самок становить 30%. Розмах крил коливається від 75 до 120 сантиметрів.

Забарвлення оперення у самок і самців однаковий. Для окремих ділянок тіла характерна колірна контрастність. У дорослих особин крила, спина і Надхвістя синювато-чорні. На цьому тлі видно синювато-сірі смуги. Черево світле з темно-коричневими або чорними плямами. Кінчики крил чорні. Хвіст вузький і довгий, його кінчик закруглений і має чорне забарвлення з білим кантом.

Сапсан поїдає здобич.
Сапсан поїдає здобич.

Велика частина голови чорного кольору. Від дзьоба до горла тягнуться своєрідні вуса - пір`я чорного кольору. Груди і передня частина тіла світлі, на тлі чорної голови вони виглядають контрастно. Ноги жовті з чорними кігтями. Підстава дзьоба жовтого кольору, а сам він чорний. Надклювье закінчується невеликими зубцями, за допомогою яких хижак перекушує жертві хребет. Очі великі, темно-коричневого кольору, навколо них пір`я немає - це гола шкіра блідо-жовтого відтінку.

Молоді особини мають не таке контрастне оперення. Черево у них блідо-блакитне, а спина темно-коричнева. На нижній частині черева є пестрини.

Поведінка і харчування сапсана

Сапсан воліють жити подалі від людей - в скелястих долинах, в передгір`ях хребтів, на берегах гірських річок і озер або в глухих місцевостях. Ці хижаки віддають явну перевагу скелях, в яких можна легко сховатися від великих хижаків. Обживають ці соколи і великі болотисті ділянки, але не люблять відкритих просторів і навпаки глухих лісів.

Перелітними є тільки ті підвиди, які мешкають в суворих арктичних зонах. На зиму вони відправляються на південь від - до Бразилії, США, Південно-Східну Азію. Підвиди, які живуть в Індії, Австралії, Африці і Південній Америці живуть протягом усього року на одній і тій же території.

Говорячи про вміння цих птахів пікірувати з високою швидкістю, варто відзначити незвичайна будова дзьоба. При високих швидкостях сильно зростає опір повітряного середовища, такий високий тиск може стати причиною розриву легенів, але у сапсана цього не відбувається завдяки тому, що поруч з ніздрями у них є спеціальні кісткові горбки, які виконують функцію відбійника для повітряного потоку, направляючи його в сторону . Завдяки цьому сапсани дихають відносно легко навіть під час стрімкого падіння.

Політ сапсана - швидкий і стрімкий.
Політ сапсана - швидкий і стрімкий.

Очі цих соколів теж захищені спеціальними мембранами, які називають третім століттям. Таким чином, природа продумала все до дрібниць, щоб сапсани комфортно себе відчували навіть при падінні зі швидкістю 620 кілометрів на годину. Але максимальна зафіксована швидкість, з якою пікірують ці хижі птахи, становить 389 кілометрів на годину. Така швидкість була зафіксована в 2005 році.

Послухати голос сапсана

Сапсан - справжні хижаки, тому вони без найменшого жалю знищують інших пернатих. У їх раціон входить величезна кількість птахів. Їх кількість сягає півтори тисячі, це стрижі, дикі голуби, кулики, колібрі, сороки, шпаки, журавлі, ворони, дрозди і так далі. Крім пернатих ці соколи їдять гризунів. Також в пазурі цих хижаків трапляються білки, зайці і летючі миші. Поїдають сапсани і комах, але вони складають невелику частину раціону. Полюють сапсани, як правило, вранці і ввечері, але також вони можуть годуватися і вночі.

Розмноження і тривалість життя

Ці хижі птахи є однолюбами, вони утворюють пари на все життя. Руйнуються пари тільки після смерті самки або самця. Місця для гніздування птахи вибирають одні й ті ж протягом довгих років. Сапсан не скупчуються в одному місці. Кожна пара має свій власний територіальний наділ, на якому пернаті годуються і виводять потомство. Межу гніздами сапсанів відстань доходить до 2-3 кілометрів.

У різних регіонах період спарювання відбувається в різний час. Наприклад, сапсан, що живуть на екваторі, роблять кладки з червня по грудень. Більш північні сапсани відкладають яйця з квітня по червень. У мешканців південної півкулі цей період припадає на лютий-березень.

Якщо перша кладка з певних причин втрачається, то самка робить нову. Як правило, ці соколи будують свої гнізда високо над землею, на прямовисних скелях або в дуплах дерев. Це залежить від того, де живуть птахи. Ці хижі птахи ігнорують кинуті гнізда інших пернатих.

Сапсан - хижий птах.
Сапсан - хижий птах.

Перед спарюванням у птахів відбуваються шлюбні ігри, самець виконує перед самкою різноманітні повітряні фігури. Якщо самка сідає на землі поблизу с самцем, це говорить про те, що вона приймає його увагу, таким чином, формується пара. Примітно те, що самці можуть годувати своїх обраниць в повітрі, при цьому самиця для прийняття їжі, перевертається черевом догори.

Кладка складається з 2-5 яєць. Насиджування потомства займаються обоє батьків. Але більшу частину часу в гнізді проводить самка, а самець добуває корм. Інкубаційний період триває трохи більше місяця.

Новонароджені пташенята покриті біло-сірим пухом. Перший час малюки повністю безпорадні. Самка гріє їх своїм тілом. Через 1,5 місяця пташенята стають на крило. По закінченню 2-го місяця життя молодняк стає повністю самостійною і залишає батьків.

Статева зрілість у сапсанів настає через 1 рік після народження. На 2-3 році життя ці соколи починають розмножуватися. У рік самка робить 1 кладку. Тривалість життя в дикій природі складає в середньому 25 років, але є думка, що соколи доживають до 100-120 років. Може це так, але доказів цієї теорії не існує.

На першому році життя гине близько 60-70% молодих птахів. Щорічно це число знижується на 30%. В основній масі ці хижі птахи доживають до 15-16 років, оскільки вони мають дуже велику кількість ворогів.

вороги сапсана

Пташенята сапсана.
Пташенята сапсана.

Всі наземні хижаки та інші пернаті, що перевершують сапсанів за розмірами, є їх природними ворогами. Для сокола надають загрозу пугач, куниця, лисиця. Ці хижаки розоряють гнізда і пожирають кладки.

Але найбільшим ворогом для сапсана є людина, яка активно розширює сільськогосподарські угіддя і використовує при цьому отрутохімікати, які є смертельними не тільки для паразитів, а й птахів, знищують цих шкідників. Також люди знищують природне місце існування сапсанів.

У зв`язку з цим в деяких країнах сапсани занесені в Червону книгу. Сьогодні доводиться активно розробляти заходи щодо збереження чисельності виду. Люди знайомі з сапсаном протягом тисяч років, цих пернатих хижаків люди активно використовували в соколиного полювання, адже вони дуже спритні і швидкі.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Сапсан - стрімкий сокіл